Camellia sinensis, cunoscută ca planta de ceai sau arborele de ceai, este cea care stă la baza producției de ceai negru, verde, oolong, alb, galben și pu-erh.
Știi senzația pe care o ai când ajungi sus, în vârf de munte, unde totul este nemărginit și te simți complet? Noi, cei din echipa far too good, ne imaginăm că același sentiment l-am avea și în fața unei plantații de ceai negru Darjeeling, de la poalele Munților Himalaya.
Sună minunat, însă, azi e despre ceai negru; așa că, într-o notă mai pragmatică, ne-am hotărât să vă povestim puțin despre ceaiul cunoscut în China ca “ceai roșu”.
Ceaiul negru este obținut printr-un lung proces de oxidare a frunzelor de Camellia sinensis. În timpul acestui proces enzimele reacționează cu oxigenul din aer iar frunzele se transformă din verde crud în maroniul închis spre negru, pe care toți îl recunoaștem ca ceai negru. În timp ce metodele de producție pot varia de la o regiune la alta, procesul implică, în general, aceleași etape: veștejirea, rularea, oxidarea și uscarea frunzelor de ceai.
Există două metode principale de procesare a frunzelor:
- Metoda “ortodoxă”: rulare, oxidare, uscare;
- Metoda CTC (crush, tear, curl): mărunțire, CTC, oxidare, uscare.
Metoda ortodoxă este supranumită așa deoarece, trecând prin acest proces, se obțin ceaiuri negre de calitate superioară; așa numitele loose leaf, pe care le găsiți și în blendurile de ceai far too good.
După ce frunzele de ceai sunt culese, se dă startul producției:
- Acestea se lasă la veștejit în aer cald (pentru a reduce conținutul de apă din ele) până când devin moi și flexibile.
- Apoi sunt rulate manual, sau cu ajutorul unei mașinării cilindrice numită masa rulantă.
- Ulterior se trece la etapa oxidării. Frunzele sunt oxidate în condiții controlate de temperatură, nivel de oxigen și umiditate. Acest pas este responsabil pentru rumenirea frunzelor, dezvoltarea compușilor de polifenol și dezvoltarea aromelor.
- Odată ce frunzele ating nivelul de oxidare adecvat începe procesul de uscare, care oprește procesul de oxidare.
Datorită acestui proces intens de oxidare, ceaiul negru contine un ansamblu de arome mai intense decât restul ceaiurilor produse din Camellia sinensis. Ceaiul negru este ușor de recunoscut, având o infuzie de culoarea chihlimbarului închis, o textură robustă și, alăturată gustului astringent, o aromă distinctă de malț. Conține taninuri, flavonoide (cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante), uleiuri esențiale și cafeină. Cantitatea de cafeină din ceaiul negru este, de asemenea, mai mare decât cea prezentă în celelalte tipuri de ceai, însă mult mai mică decât cea prezentă în cafea. Spre deosebire de cafea, cafeina din ceaiul negru este eliberată încet în organism, așadar te vei simți mai energic pentru o perioadă mai îndelungată.
far too good comercializează ceai negru organic obținut exclusiv prin metoda ortodoxă. Pentru noi, ingredientele organice sunt un standard fundamental al calității.