Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Despre ceai verde: istorie, preparare si cultivare – far too good

HELLO!

It's far too good. You deserve it.
FOLLOW US
Home  /  Ceai verde   /  Despre ceai verde: istorie, preparare si cultivare
despre ceai verde

Scurta istorie a ceaiului verde

Ceaiul verde provine din China, insa cultivarea si productia sa sunt prezente azi in mai multe tari din lume.

Prima mentiune scrisa a ceaiului verde se regaseste in “Tong Yue” (Contractul unui sclav) redactat in Chengdu, intre poetul Wang Bao si vaduva Yang Hui. Acest document a fost redactat la vanzarea sclavului Bianliao si printre indatoririle sale regasim achizitionarea ceaiului in piata Wuyand si prepararea acestuia prin fierbere.

Insemnari legate de tehnicile de prelucrare nu exista insa pana in secolul al VIII-lea, cand Lu Yu scrie o carte revolutionara despre arta ceaiului verde, denumita “Cha Jing”( The Classics of Tea ). Tot in aceasta perioada, in timpul dinastiei Tang, a aparut ceremonia oficiala a ceaiului, un ritual, in parte datorita instrumentelor necesare pregatirii, accesibil doar elitei bogate. Din acest motiv, consumul de ceai verde a devenit un simbol al statutului in societate. Tehnica de prelucare raspandita la aceea vreme era prepararea la abur si apoi comprimarea ceaiului in diferite forme.

In timpul dinastiei Song (960-1279), procesul de productie si pregatire a ceaiul se schimba. Ceaiul se comercializeza la vrac si apare o nouă varianta de ceai sub forma de pulbere. Treptat, chinezii descoperă noi modalitati de procesare, trecandu-se, in perioada dinastiei Ming, la prajirea frunzelor de ceai pentru a evita fermentarea si la rulare si uscare pentru a opri procesul de oxidare. Aceasta ramane pana in ziua de azi principala tehnica folosita pentru a produce ceai verde.

Ceaiul verde a fost introdus pentru prima data in Japonia in perioada Nara (710-794), cand numerosi calugari budisti japonezi au vizitat China si au adus seminte de ceai in Japonia. Se spune ca industria ceaiului japonez a inceput in 1191, cand calugarul Eisai a plantat seminte de ceai din China pe pamantul templelor, apoi a incurajat cultivarea ceaiului si in alte zone din Japonia. Fabricarea si servirea ceaiului ca forma de arta (sado sau the way of tea) a fost introdusa in Japonia in timpul secolului al unsprezecelea.

despre ceaiul verde

Cultivarea ceaiului verde

Ceaiul verde este cultivat si procesat intr-o varietate de moduri. Astfel, exista mai multe tipuri de ceai verde, ale caror diferente sunt date de momentul in care sunt recoltate frunzele de ceai, conditiile de crestere si prelucrare. In general, ceaiul este cultivat in plantatii sau gradini aflate la altitudini de peste 1500 metri. Solul potrivit cultivarii plantei de Camellia sinensis trebuie sa aiba aciditate ridicata, deoarece plantele de ceai nu cresc in soluri alcaline. Pe far too good veti gasi doar blend-uri pe baza de ceai verde organic. In cultivarea ceaiului organic nu se folosesc fertilizatori chimici sau pesticide.

Plantele de ceai verde sunt cultivate in randuri, ramurile fiind taiate pentru a mentine planta la inaltimi de sub un metru, pentru a produce frunze tinere in mod regulat. Se recolteaza, in general, de trei ori pe an. Prima recoltare incepe la sfarsitul lunii aprilie si tine pana la inceputul lunii mai, cea de-a doua recolts are loc de obicei in perioada iunie-iulie, iar cea de-a treia de la sfarsitul lunii iulie pana la inceputul lunii august. De regula, prima recolta este cea care furnizează frunzele de cea mai bună calitate. Conditiile de crestere pot fi impartite in doua tipuri: cultivarea in soare si cultivarea in umbra. Pentru a impiedica fermentarea, frunzele de ceai verde sunt trecute prin abur sau printr-un proces de prajire, imediat după cules.

Prepararea ceaiului verde

Ceaiul verde este obtinut din planta Camellia sinensis si este cunoscut si ca ceai nefermentat sau ceai virgin, deoarece prin metodele de prelucrare utilizate, este oprit procesul natural de fermentatie al frunzelor. Astfel, ceaiul verde pastreaza in compozitie cantitati mari de polifenoli, substante care actioneaza impotriva procesului de oxidare. Principalii polifenoli din ceaiul verde sunt flavonoidele, dintre care cele mai active sunt catechinele si galatul epigallocatechin (EGCG), care actionează ca antioxidanti puternici.

In China, o metodă de preparare este prajirea la flacara in vase wok foarte mari sau folosind wok-uri electrice. Frunzele de ceai trebuie agitate constant. O alta metoda este uscarea la soare sau folosind aer cald. Si in acest caz frunzele trebuie agitate pentru a asigura uscarea uniforma.

In Japonia, metoda de procesare cea mai utilizata este expunerea la abur, dar inainte de inceperea procesului, frunzele de ceai sunt sortate și curatate. Timpul de expunere la abur determina tipul de ceai produs. far too good iti propune o selectie surprinzatoare de blenduri de ceai verde organic.

Unele tipuri de ceaiuri verzi sunt rulate. Rularea frunzelor de ceai in diferite forme se face manual sau cu ajutorul unor roboti industriali si este importanta pentru eliberarea aromelor si uleiurilor naturale in momentul infuzarii.

Speram ca v-a placut articolul nostru despre ceaiul verde. Va mai asteptam pe blog-ul nostru!

Niciun comentariu

LEAVE A COMMENT