Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Ceaiul rooibos: beneficii și un scurt istoric – far too good

HELLO!

It's far too good. You deserve it.
FOLLOW US
Home  /  Ceai rooibos   /  Ceaiul rooibos: beneficii și un scurt istoric
ceaiul rooibos beneficii

Ceaiul rooibos se obține prin infuzarea plantei Aspalathus linearis, originară din Munții Cederberg din Africa de Sud. Acest tip de ceai este consumat de multe secole de către membrii unor triburi, însa popularitatea ceaiului rooibos este relativ recenta.

Istoria ceaiului rooibos

– La începutul secolului 20, datorită lui Benjamin Ginsberg, un imigrant rus cu legături în lumea ceaiului, ceaiul rooibos a devenit cunoscut în rândul pasionaților din Europa. Acesta a fost primul care a cultivat și exportat ceaiul din Africa de Sud;
– În perioada interbelica, un botanist amator a dezvoltat noi metode de cultivare pentru a crește producția, iar în perioada celui de-al doilea război mondial, imigranții au început să consume ceai rooibos deoarece importul de ceai negru devenise prea scump;

ceaiul rooibos

– În anii 50, guvernul Africii de Sud a început să promoveze acest tip de ceai și să ajute fermierii prin crearea unui Board de Control al Ceaiului Rooibos, care a dezvoltat politici de bune practici;
– În anii 60, o autoare pe nume Annique Theron a publicat o carte bestseller despre beneficiile ceaiului rooibos. A declarat că a scris această carte după ce a observat efectul calmant și vindecător al ceaiului pentru copilul ei care suferea de alergii.

Tipuri de ceai rooibos

Ceaiul rooibos poate fi împărțit în doua categorii: Ceai rooibos roșu (original) și ceai rooibos verde.

Ceaiul rooibos rosu (cel original) își dobîndește culoarea printr-un proces de oxidare, care îi oferă o aromă dulce intensă. După oxidare, pentru a pregăti ceaiul pentru consum, acesta este uscat la soare. Ceaiul rooibos roșu este cel mai cunoscut tip de ceai rooibos.

Ceaiul rooibos verde păstrează culoarea plantei deoarece nu trece printr-un proces de oxidare, ci este uscat la soare (sau încălzit) imediat după cultivare. Infuzia de ceai rooibos verde conține mai mulți antioxidanți decât cea din ceai rooibos roșu și are un gust mai delicat. O curiozitate este faptul că ceaiul rooibos verde a apărut pe piață doar în anii 90, deoarece cultivatorii nu au crezut că acesta va fi popular. În ultimii ani, consumul de ceai rooibos verde a crescut exponențial.

Pe lângă acestea, în lume sunt populare și ceaiurile rooibos aromate.  Noi vă recomandăm, cu mare drag, selecția de rooibos verde far too good, cu ingrediente precum: fenicul, sfeclă roșie, spirulină, ghimbir, rădăcină de lemn dulce (liquorice), afine sălbatice, merisoare, verbină, coji de portocale.

Beneficiile ceaiului rooibos

Ceaiul de rooibos conține o cantitate mare de antioxidanți (polifenoli), flavonoizi (quercetina) dar și nutrienți precum calciu și magneziu. Cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului rooibos este cel anti-alergic. De asemenea, mai multe studii au arătat că ceaiul rooibos are beneficii pentru piele, este anti-inflamator și anti-spasmodic (calmeaza stomacul). Antioxidanții din ceaiul rooibos îi oferă acestuia beneficii similare cu ceaiul verde. Acest tip de ceai nu are efecte adverse cunoscute, însă nu trebuie consumat în exces și, dacă este posibil, vă recomandam sa consumați doar ceai rooibos bio (organic).

Ceai pentru copii, ceai pentru femei însărcinate

Datorită proprietăților benefice și al faptului că ceaiul rooibos nu conține cafeina, acesta este foarte potrivit pentru copii de toate vârstele și femei însărcinate. Ceaiul de rooibos poate fi consumat la orice oră, chiar și seara, fiind calmant și sănătos.

Cum se prepara ceaiul rooibos?

Ceaiul rooibos are un conținut redus de tanin și nu este deloc amar, chiar dacă este lăsat mai mult la infuzat (spre deosebire de ceaiul verde, care devine amar dacă infuzia este facută gresit).

Ceaiul rooibos se prepara cu apa fierbinte (100 grade Celsius) și se lasă la infuzat aproximativ 8 minute. Este de ajuns să folosim o linguriță de ceai pentru a prepara o cană de 250 ml. Il putem servi în orice moment al zilei, cu o felie de lamaie sau îndulcit cu miere, deși are o aroma dulce. Pe site-ul far too good găsiți în pagina fiecărui ceai un ghid de preparare atât pentru ceai cald, cât și pentru ceai rece (iced tea sau cold brew tea).

 

Sperăm că v-a placut articolul nostru despre ceai rooibos. Vă mai așteptăm pe blog-ul far too good!