Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Ceaiul rooibos: beneficii si scurt istoric – far too good

HELLO!

It's far too good. You deserve it.
FOLLOW US
Home  /  Ceai rooibos   /  Ceaiul rooibos: beneficii si scurt istoric
ceaiul rooibos beneficii

Ceaiul rooibos se obtine prin infuzarea plantei Aspalathus linearis, originara din Muntii Cederberg din Africa de Sud. Acest tip de ceai este consumat de multe secole de catre membrii unor triburi, insa popularitatea ceaiului rooibos este relativ recenta. Noi, cei de la far too good, va recomandam un ceai rooibos verde organic cu merisoare.

Istoria ceaiului rooibos

– La inceputul secolului 20, datorita lui Benjamin Ginsberg, un imigrant rus cu legaturi in lumea ceaiului, ceaiul rooibos a devenit cunoscut in randul pasionatilor din Europa. Acesta a fost primul care a cultivat si exportat ceaiul din Africa de Sud;
– In perioada interbelica, un botanist amator a dezvoltat noi metode de cultivare pentru a creste productia, iar in perioada celui de-al doilea razboi mondial, imigrantii au inceput sa consume ceai rooibos deoarece importul de ceai negru devenise prea scump;
– In anii 50, guvernul Africii de Sud a inceput sa promoveze acest tip de ceai si sa ajute fermierii prin crearea unui Board de Control al Ceaiului Rooibos, care a dezvoltat politici de bune practici;
– In anii 60, o autoare pe nume Annique Theron a publicat o carte bestseller despre beneficiile ceaiului rooibos. A declarat ca a scris aceasta carte dupa ce a observat efectul calmant si vindecator al ceaiului pentru copilul ei care suferea de alergii.

ceaiul rooibos

Tipuri de ceai rooibos

Ceaiul rooibos poate fi impartit in doua categorii: Ceai rooibos rosu (original) si ceai rooibos verde.

Ceaiul rooibos rosu (cel original) isi dobandeste culoarea printr-un proces de fermentatie (oxidare), care ii ofera o aroma dulce intensa. Dupa fermentare, pentru a pregati ceaiul pentru consum, acesta este uscat la soare. Ceaiul rooibos rosu este cel mai cunoscut tip de ceai rooibos.

Ceaiul rooibos verde pastreaza culoarea plantei deoarece nu trece printr-un proces de fermentatie, ci este uscat la soare (sau incalzit) imediat dupa cultivare. Infuzia de ceai rooibos verde contine mai multi antioxidanti decat cea din ceai rooibos rosu si are un gust mai delicat. O curiozitate este faptul ca ceaiul rooibos verde a aparut pe piata doar in anii 90, deoarece cultivatorii nu au crezut ca acesta va fi popular. In ultimii ani, consumul de ceai rooibos verde a crescut exponential.

Pe langa acestea, in lume sunt populare si ceaiurile rooibos aromate cu vanilie, portocale, ghimbir, scortisoara sau cirese. Noi va recomandam un ceai rooibos organic cu merisoare, portocale, spirulina si menta creata. Ce pret are? Intre 13,5 si 27 lei.

Beneficiile ceaiului rooibos

ceaiul rooibosCeaiul de rooibos contine o cantitate mare de antioxidanti (polifenoli), flavonoizi (quercetina) dar si nutrienti precum calciu si magneziu. Cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului rooibos este cel anti-alergic. De asemenea, mai multe studii au aratat ca ceaiul rooibos are beneficii pentru piele, este anti-inflamator si anti-spasmodic (calmeaza stomacul). Antioxidantii din ceaiul rooibos ii ofera acestuia beneficii similare cu ceaiul verde. Acest tip de ceai nu are efecte adverse cunoscute, insa nu trebuie consumat in exces si, daca este posibil, va recomandam sa consumati doar ceai rooibos bio (organic).

Ceai pentru copii si femei insarcinate

Datorita proprietatilor benefice si al faptului ca ceaiul rooibos nu contine cafeina, acesta este foarte potrivit pentru copii de toate varstele si femei insarcinate. Ceaiul de rooibos poate fi consumat la orice ora, chiar si seara, fiind calmant si sanatos.

Cum se prepara ceaiul rooibos?

Ceaiul rooibos are un continut redus de tanin si nu este deloc amar, chiar daca este lasat mai mult la infuzat (spre deosebire de ceaiul verde, care devine amar daca infuzia este facuta gresit).

Ceaiul rooibos se prepara cu apa fierbinte (100 grade Celsius) si se lasa la infuzat aproximativ 8 minute. Este de ajuns sa folosim o lingurita de ceai pentru a prepara o cana de 250 ml. Il putem servi in orice moment al zilei, cu o felie de lamaie sau indulcit cu miere, desi are o aroma dulce. Pe site-ul far too good gasiti in pagina fiecarui ceai un ghid de preparare atat pentru ceai cald, cat si pentru ceai rece (iced tea sau cold brew tea).

Speram ca v-a placut articolul nostru despre ceai rooibos. Va mai asteptam pe blog-ul far too good!

Niciun comentariu

LEAVE A COMMENT