Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Ce este ceaiul: informații despre ceai – far too good

HELLO!

It's far too good. You deserve it.
FOLLOW US
Home  /  Despre ceai   /  Ce este ceaiul: informații despre ceai

Ceaiul este o băutura preparată prin infuzarea frunzelor plantei Camellia sinensis, originară din sud-estul Chinei.

Două varietați ale plantei sunt folosite pentru cultivare: Camellia sinensis var. sinensis, un arbust care poate ajunge până la 4 metri înălțime și rezistă înghețului și Camellia sinensis var. assamica, un arbore care poate ajunge pana la 20 metri înălțime ăi creste doar în zone tropicale.

În general, ceaiul este cultivat în plantații sau grîdini aflate la altitudini de peste 1500 metri. Pentru a facilita culegerea manuală a frunzelor și pentru a asigurara un flux de frunze tinere, ramurile sunt tăiate pentru a menține planta la înaltimi de sub un metru.

Ceaiul de calitate superioară este obținut numai din procesarea primelor două frunze, alături de un mugur; care sunt culese de îndată ce cresc (în timpul sezonului de creștere, o dată la 10-15 zile). Culegerea frunzelor de ceai necesită multă pricepere și finețe, implicate fiind, în această primă etapă a producției de ceai, femeile, care pot culege 20-25 kg de frunze pe zi.

ce este ceaiulDupă culegere, pentru a crea miile de varietăți de ceai, frunzele de ceai sunt procesate în mai mulți pași:

  1. veștejire – toate tipurile de ceai;
  2. aburire sau prăjire – doar ceai verde;
  3. rulare – ceai negru, ceai oolong, ceai verde;
  4. oxidare – ceai negru;
  5. fermentare – ceai oolong (parțial), ceai Pu-Erh;
  6. uscare – toate tipurile de ceai;
  7. sortare – toate tipurile de ceai (în funcție de mărimea și calitatea frunzelor).

Așadar, ceaiul poate fi clasificat în funcție de metoda de procesare, cele mai populare tipuri de ceaiuri fiind ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul oolong, ceaiul alb și ceaiul Pu-Erh.

Azi, ceaiul este cultivat în peste 40 de țări din lume, cele cinci țări producatoare în mod traditional fiind China, India, Japonia, Sri Lanka (Ceylon) și Taiwan (Formosa).