Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Ce este ceaiul: informatii despre ceai – far too good

HELLO!

It's far too good. You deserve it.
FOLLOW US
Home  /  Despre ceai   /  Ce este ceaiul: informatii despre ceai
ce este ceaiul

Ceaiul este o bautura preparata prin infuzarea frunzelor plantei Camellia sinensis, originara din sud-estul Chinei.

Doua varietati ale plantei sunt folosite pentru cultivare: Camellia sinensis var. sinensis, un arbust care poate ajunge pana la 4 metri inaltime si rezista inghetului si Camellia sinensis var. assamica, un arbore care poate ajunge pana la 20 metri inaltime si creste doar in zone tropicale.

In general, ceaiul este cultivat in plantatii sau gradini aflate la altitudini de peste 1500 metri. Pentru a facilita culegerea manuala a frunzelor si pentru a asigurara un flux de frunze tinere, ramurile sunt taiate pentru a mentine planta la inaltimi de sub un metru.

Ceaiul de buna calitate este obtinut numai din procesarea primelor doua frunze alaturi de un mugur, care sunt culese de indata ce cresc (in timpul sezonului de crestere, o data la 10-15 zile). Culegerea frunzelor de ceai necesita multa delicatete si este facuta, de obicei, de catre femei care pot culege 20-25 kg de frunze pe zi.

ce este ceaiulDupa culegere, pentru a crea miile de varietati de ceai cunoscute, frunzele de ceai sunt procesate in mai multi pasi:
1. vestejire – toate tipurile de ceai;
2. aburire sau prajire – doar ceai verde;
3. rulare – ceai negru, ceai oolong, ceai verde;
4. fermentare – ceai negru, ceai oolong (partial), ceai Pu-Erh;
5. uscare – toate tipurile de ceai;
6. sortare – toate tipurile de ceai (in functie de marimea si calitatea frunzelor).

Asadar, ceaiul poate fi clasificat in functie de metoda de procesare, cele mai populare tipuri de ceaiuri fiind ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul oolong, ceaiul alb si ceaiul Pu-Erh.

Azi, ceaiul este cultivat in peste 40 de tari din lume, cele cinci tari producatoare in mod traditional fiind China, India, Japonia, Sri Lanka (Ceylon) si Taiwan (Formosa).